Blijf je dood op je stoel door ibuprofen en diclofenac?

DoodskistNieuws uit Barendrecht – Blijf dood op je stoel door ibuprofen en diclofenac.

Wij leven in een wereld vol met pijn en omdat de meeste mensen hieraan een enorme hekel hebben, worden er heel veel pijnstillers geslikt. De pijn wordt vaak veroorzaakt door de onjuiste keuzes van bepaalde ministers.

Nieuw onderzoek heeft nu uitgewezen dat de meeste van die pijnstillers helemaal niet zo onschuldig zijn als men ons wil laten geloven en zelfs de kans op een plotselinge hartstilstand aanzienlijk vergroten.

Uit Amerikaanse gegevens blijkt dat een plotselinge hartstilstand één van de meest voorkomende doodsoorzaken is bij mensen boven de 40 in dat land. Trump heeft daar een mening over. Het zou namelijk de schuld zijn van Obama. Ook elders schijnen die cijfers vergelijkbaar te zijn en negen van de tien mensen die te maken krijgen met een plotselinge hartstilstand, overlijden daar aan.

In het Engels noemen ze dat een SCA (sudden cardiac arrest) en voor de duidelijk, dat is wat anders dan een hartaanval. In het laatste geval ontstaat er schade aan het hart als de bloedtoevoer plotseling stopt en bij SCA zorgt bestaande schade aan het hart ervoor dat deze stopt met kloppen.

De oorzaken waarom iemand een SCA krijgt, zijn nog grotendeels onduidelijk. De medische professie wijst wel naar wat algemene zaken zoals erfelijkheid, voorgaande hartproblemen of een verhoogd cholesterol niveau. (dit laatste is trouwens allang onderuit gehaald als surrogaat markering voor hartziekte).

Iets waar al eens eerder onderzoek naar was gedaan, maar vervolgens ook weer onder het tapijt geschoffeld, is het effect van zogenaamde NSAID’s voor wat betreft het risico op een SCA.

NSAID’s (afkorting van non-steroidal anti-inflammatory drugs, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden. Een ander woord hiervoor is prostaglandinesynthetaseremmers.

Voorbeelden van NSAID’s zijn ibuprofen, diclofenac, meloxicam, naproxen, etofenamaat, celecoxib. Het acetylsalicylzuur (aspirine, Aspegic) wordt ook tot de NSAID’s gerekend. Deze stof was er al een eeuw voordat de eigenlijke NSAID’s werden ontwikkeld en heeft bovendien een werking op de bloedstolling.

Kortom, in deze groep vallen ook de populaire en bekende pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac.

Meer dan tien jaar geleden waren er al alarmerende berichten over NSAID’s, maar die werden later weer grotendeels verdoezeld:

Ibuprofen, een van de meest gebruikte pijnstillers, geeft bij regelmatige inname een sterk verhoogd risico op een hartaanval. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd aan de universiteit van het Britse Nottingham. De onderzoekers hebben gebruikers van de pijnstillers opgeroepen niet acuut te stoppen met de medicijnen maar verder onderzoek af te wachten, meldden vrijdag diverse Britse kranten.

De universiteit in Nottingham wijst er zelf op dat verdere studie noodzakelijk is om vast te stellen of het huidige onderzoek de juiste data voort heeft gebracht.

De European Society of Cardiology heeft nu een persbericht de deur uit gedaan waarin wordt gewaarschuwd voor een verhoogd risico op een plotselinge hartstilstand bij het gebruik van bovengenoemde pijnstillers.

Dit is het gevolg van een onderzoek dat deze maand is gepubliceerd in de European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacology.

De leider van het onderzoek, Professor Gunnar H. Gisalson, zegt: “Het feit dat dit soort pijnstillers overal te koop is zonder recept geeft een signaal af aan het publiek dat deze dan wel veilig moeten zijn”.

“Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat NSAID’s in verband kunnen worden gebracht met een verhoogd risico voor hartfalen, wat zorgelijk is omdat ze zo wijdverbreid worden gebruikt”.

Het onderzoek werd over een periode van tien jaar uitgevoerd in Denemarken waarbij 28.947 patiënten die buiten het ziekenhuis een hartstilstand hadden gehad, nader werden bekeken. Het bleek dat van deze groep er 3.376 in de 30 dagen voorafgaand aan de hartstilstand NSAID’s hadden gebruikt. En daarvan was 51 procent ibuprofen en 22 procent diclofenac.

Na het onderzoek concludeerden de wetenschappers dat door ibuprofen er 31 procent hogere kans bestaat op een hartstilstand en bij diclofenac was dat een percentage van 50.

Het zal niet voor niets zijn dat de European Society of Cardiology een persbericht de deur uit stuurt over de gevaren van dit soort pijnstillers.

Hoe dan ook als ik pijn in mijn kop heb neem ik toch echt zo’n pilletje en luister lekker naar de radio. Welke? Nou DEZE. De pillen zijn er niet voor niets. Trouwens mijn vader nam nooit geen diclofenac of andere shit maar zat toch ook dood op de bank!

Lees ook over de verpaupering van Barendrecht.

Happy nieuws Barendrecht. Nieuws met een korreltje zout!
/wp-content/uploads/2017/02/kist-min.jpg

One thought on “Blijf je dood op je stoel door ibuprofen en diclofenac?”

Comments are closed.


free counter
Scroll Up