U bent hier
Home > Nieuws > Giro 555 is er niet voor armoede Nederland.

Giro 555 is er niet voor armoede Nederland.

Amoede

AmoedeNieuws Barendrecht – Armoede in Nederland. 

Giro 555 en toenemende honger in eigen land. Iedere dag roepen Bekende Nederlanders via de tv medelanders op om geld over te maken op Giro 555 om de hongersnood in vier Afrikaanse landen te bedwingen.

Ondertussen worden in eigen land de rijen voor de voedselbanken steeds langer, omdat de overheid honger in Nederland ontkent.

 

Twitterbericht van onze Minister President: Gelukkig valt armoede in Nederland mee volgens @MinPres. Deze lange rij voor een @VoedselbankenNL in zegt niks

De Vereniging Voedselbanken Nederland schrijft in Feiten en Cijfers 2015 dat minder dan 10 % van de allerarmste huishoudens in Nederland geholpen konden worden, wat neerkomt op 88.000 mensen waarvan 34.000 jonger dan 18 jaar. De voornaamste reden van honger in ons land blijft de weigering van de overheid honger in NL uit te roeien met financiële hulp. Er is niet alleen geld genoeg, maar ook voedsel want per jaar wordt voor 5 miljard aan voedsel verspild.

De Vereniging meldt dat in Nederland meer dan 1.4 miljoen mensen in armoede leven. In totaal zijn dat ruim 734.000 huishoudens met ruim 421.000 minderjarige kinderen.
– Dat is 1 op de 9 kinderen
– Tienduizenden kinderen zitten dagelijks met honger in de klas

De voedselbanken stellen strenge eisen aan de klanten voordat ze worden toegelaten tot de bank. Ze willen de grenzen graag versoepelen maar kunnen dan onmogelijk aan de vraag voldoen. Daarnaast is de hulp beperkt tot een aantal jaar, daarna wordt dit stopgezet, omdat het gezien wordt als tijdelijke noodhulp.

Zo mocht in 2015 bijvoorbeeld een moeder met 2 kinderen niet meer dan maximaal € 10,67 per dag voor eten, drinken, kleding, verjaardagen, sinterklaas, schoolreisjes, sparen voor kapotte wasmachine e.d te besteden hebben om in aanmerking te komen voor voedselhulp. Voor een gezin van 5 personen (2 volwassenen en 3 kinderen) is dat zo’n € 15 dag.

Naast de voedselbanken zijn ook kerken actief.

De kerken nemen een steeds groter deel van de armoedebestrijding voor hun rekening, blijkt uit het Armoedeonderzoek 2016. Het totaal aantal hulpvragen is gestegen van circa 40.000 in 2012 naar 50.000 in 2015. De individuele hulp bestaat uit giften, hulp in natura of leningen. Daarnaast doen kerken aan hulp via de voedselbank, inloophuizen, projecten rond armoedebestrijding en projecten die specifiek gericht zijn op kinderen in armoede.

Kerken dragen in 2015 meer dan 36 miljoen euro in hulp en meer dan 1,25 miljoen uren (waarde uitgedrukt in geld: 38,8 miljoen euro) aan vrijwilligerswerk bij aan armoedebestrijding. Het gaat om honger en noodhulp om te voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet of van nutsvoorzieningen worden afgesloten.

De hongersnood die in Afrika plaatsvindt is natuurlijk verschrikkelijk en ervoor zorgen dat deze mensen zo snel mogelijk eten krijgen is noodzakelijk. Wat echter steekt is dat ondertussen meer dan honderdduizend medelanders naar de voedselbank moeten. Zij hebben namelijk ook honger, terwijl dit helemaal niet nodig is als we in Nederland voor elkaar zorgen. Het is een schande dat er bijna 200 voedselbanken zijn. Dit zijn allemaal particuliere initiatieven vanwege een overheid die ontkent dat er ook in ons land honger is.

Wanneer doen Bekende Nederlanders een oproep, gesteund door tv-zenders, om honger in NL definitief uit te bannen?

Rob Vellekoop, 29 maart 2017

Natte Gerrit
Teleurgesteld in de staat der Nederlanden.
Top