Legendarisch metaal gevonden in scheepswrak ‘afkomstig van Atlantis’?

Nieuws b.a.R. - wetenschap

Nieuws B.A.R. - wetenschapNieuws uit B.A.R. – Wetenschap. Je weet het niet jonguhhh maar misschien bestond atlantis toch. Voor de kust van Sicilië is in een 2600 jaar oud scheepswrak opnieuw orichalcum aangetroffen, een zeldzame legering die in verband wordt gebracht met het legendarische eiland Atlantis. Dat schrijft Seeker.

Het wrak, dat dateert van 600 voor Christus, da’s een tering eind terug in de tijd en werd in 2015 ook al onderzocht. Onderwaterarcheologen troffen toen 39 stukken orichalcum aan.

Gezegd wordt dat het erg lijkt op messing. Filosoof Plato beschreef het als een zeldzaam metaal dat werd vervaardigd in Atlantis.

Poseidon

Plato beschreef een tempel voor Poseidon met een pilaar die geheel uit orichalcum bestond. In het computerspel Indiana Jones and the Fate of Atlantis komt het ook voorbij.

De stukken metaal bestaan uit zink, houtskool en koper. Oorspronkelijk werd de legering gemaakt van koper, goud en zilver.

Zeldzame ontdekking

Of het metaal uit dit scheepswrak daadwerkelijk afkomstig is van Atlantis of niet, het kan ook vanaf de Hoogovens in het water zijn gevallen en zodoende daarheen zijn gespoeld.  Het is hoe dan ook een vreemde en zeldzame ontdekking.

“Volgens één theorie was het [metaal] bedoeld als een offer aan de goden, (Goden????. Er is er toch maar een!) ” zei archeoloog Sebastiano Tusa. Hij vermoedt dat het schip is gezonken tijdens een storm. Lijkt mij logisch anders lag het schip niet op de bodem. Meestal is het zo dat als een schip niet zinkt deze verder vaart.

Het wrak is op enkele honderden meters van de stad Gela gevonden op een diepte van zo’n drie meter. In hetzelfde gebied liggen nog twee andere scheepswrakken.

Nooit eerder is het mysterieuze metaal in zulke grote hoeveelheden aangetroffen. Volgens de Griekse mythologie is orichalcum uitgevonden door Kadmos, de eerste koning van de stad Thebe.

Ook is er een langwerpig voorwerp gevonden op de zeebodem, waarschijlijk een messing dildo! Een van de vrouwelijke duiksters heeft ‘m gepast en hij zat heerlijk aldus de duikster. Ze ging gelijk weer het water in op zoek naar nog zo’n ding voor d’r zus.

Hieronder nog een filmpje. Zonder die ene duikster die op zoek is naar ’n speeltje voor d’r zus.